DarkTravel_logo

Mysteries van oorlogen

WWI - onverklaarbare mysteries

De oorlogsgebieden waar de spoken van de Eerste Wereldoorlog rondwaren.

De mysteries rond de slagvelden, loopgraven, militaire begraafplaatsen, ondergrondse schuilplaatsen en spookbossen worden ontsluierd. 

Dag trips: Min 4 / Max 8 pers.

Prijs per persoon: 120 € – 4 pers / 95 € – 6+ pers

Weekend: Min 4 / Max 8 pers.

Prijs per persoon: 300 € – 4 pers / 250 € – 6+ pers

5D / 4 nt: Min 4 / Max 8 pers.

Prijs per persoon: 715 € – 4 pers / 625 € – 6+ pers

meerdaagse reizen: op aanvraag

In verhouding to vertrek data kunnen prijzen schommelen.


WO I - onverklaarbare mysteries.

WO I - onverklaarbare mysteries. 

Hoewel het front zich verplaatst, blijven de doden achter en een reeks desoriënterende flashbacks projecteert de verschrikkingen van het verleden op het heden..

Welkom in een van 's werelds vreemdste en meest fascinerende verwoeste gebieden.

Er is iets magisch aan de slagvelden en begraafplaatsen van 14/18.

Onverklaarbare, onaantastbare verschijningen die niet verklaard kunnen worden door de geaccepteerde wetenschap.

WW I - unexplained mysteries.

België - Frankrijk

Ypres: Militaire begraafplaatsen - Waarnemingen van de kou.

De velden rond Ieper zijn ook één grote begraafplaats, met rijen en rijen grafstenen in elke bocht, die de graven markeren van degenen die niet in stukken werden geblazen maar slechts stierven door verwondingen, ziekte of door verdrinking in de zee van drijfnatte modder. 

Poperingen: Het spook van Talbot House.

Gebouw, dat zorg verleende aan soldaten tijdens de slag om Ieper, De geest van de stichter de Rev Neville Talbot is gezien in de kapel, Een gevoel van een aanwezigheid is ook ervaren door veel mensen,

Dodencel: Hoewel de Engelse troepen het de bijnaam 'Good old Pops' gaven, had Poperinge een meer sinistere kant - het was een executieplaats voor deserteurs in oorlogstijd.

French Flanders and Artois: Paranormale waarnemingen.

Mysterieus, spookachtig, griezelig? De gevechten bij Aubers Ridge, Festubert, Neuve Chapelle, Neuville St Vaast en Loos waren net zo hevig als de slag bij Fromelles in 1916 en de slagvelden tussen Armentieres en Arras zijn vandaag de dag net zo interessant en mysterieus om te verkennen.

Somme: Het gevoel niet alleen te zijn. "We zijn er nog steeds".

Het Somme-offensief was een van de grootste en bloedigste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Het is dan ook geen wonder dat er geesten zijn waargenomen op het spookachtige slagveld van de Somme.

Oise & Aisne: Vreemde krachten en zware aarde.

Tunnels des doods.Rendez-vous met de geschiedenis en de dood aan de poorten van de hel.De buitengewone onderwereld van de soldaten van den Grooten Oorlog.

Tussen 1914 en 1918 lag de hel aan de oppervlakte van de aarde, maar de dood was ondergronds. Soldaten werden dagelijks met de dood geconfronteerd. Hun lot heeft hen ertoe aangezet om in de ondergrondse steengroeven schuilplaatsen te creëren.

Argonne & Verdun: Ontmoetingen op slagvelden.

De spoken van het bos van Argonne blijven ons achtervolgen
De geesten van de Eerste Wereldoorlog in Verdun blijven de Franse psyche achtervolgen. Bijna een eeuw nadat de kanonnen zwegen in de Eerste Wereldoorlog, leidt een groep dorpen die zijn weggevaagd door gevechten op het bloedigste slagveld van Frankrijk een spookachtig bestaan. 

Vosges: Lichamelijk ongemak.

Alle vernietigende kracht die de mens in die tijd kende, werd hier gebruikt. Hoog explosieve granaten en andere door de mens gemaakte oorlogsresten bezaaien hier de grond samen met de stoffelijke resten van vele duizenden soldaten op de slagvelden.
Deze reis bevat enkele van de spookachtige en indrukwekkende beelden van het landschap van het Westelijk Front zoals het er nu uitziet.

Meer info >
 
 

Hauts-de-France Mysteries 14/18

Noord-Frankrijk sleept een uitgebreide en onbegrepen erfenis van de Eerste Wereldoorlog met zich mee.

Militaire necropolissen, onaangeroerde slagvelden en sites met relikwieën zijn stille en aangrijpende getuigen van het oorlogsgeweld.

Van Armentières tot Arras, een frontlinie vol vreemde sensaties en mysterieuze ontmoetingen.

De hel van het noorden 14/18

Frankrijk

Noord-Frankrijk sleept een immense en miskende erfenis van de Eerste Wereldoorlog met zich mee.

Militaire necropolissen, intacte slagvelden en sites vol relikwieën zijn stille en aangrijpende getuigen van het oorlogsgeweld.

Vooral het gebied tussen Frans-Vlaanderen ( Ploegsteert ) Armentières en Arras lijkt soms een 'vergeten front'.

Ploegsteert - Armentieres - Fromelles - Illies, het dorp met 200 bunkers - Aubers - Festubert - Mijnbouwgebieden & terrils: Givenchy - Auchy Les Mines - Loos en Gohelle - Notre Dame De La Lorette - Vimy - Neuville St Vaast - Arras

Hindenburglinie. De slagvelden van Arras, Bullecout, Bapaume, Péronne, Cambrai en Saint-Quentin

De Somme bewaart de littekens van de Grote Oorlog: loopgraven, granaattrechters, spookbossen, militaire begraafplaatsen en verwoeste dorpen herinneren ons aan deze tragische gebeurtenissen.  Ghosts of the Somme is een zoektocht naar ongewone, onverklaarbare en paranormale gebeurtenissen op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

De gedenktekens van Pozières, Thiepval, Ulster Tower en Beaumont-Hamel.  In de buurt zijn meer paranormale waarnemingen geregistreerd op Ancre British Cemetery, Sunken lane, Hawthorn ridge crater, Serre road cemetary, Sheffield MP en Knightsbridge Cemetery.

De meest spookachtige bossen aan de Somme: Delville Wood - Devil's Wood / The Hell -They Called High Wood / Mametz Wood / Trônes Wood

Oise & Aisne - Tunnels des Doods: Rendez-vous met geschiedenis en dood aan de poorten van de hel.

De buitengewone onderwereld van de soldaten van den Grooten Oorlog.

Tussen 1914 en 1918 lag de hel aan de oppervlakte van de aarde, maar de dood was ondergronds (ondergrondse vestingwerken, inkwartieringsplaatsen voor regimenten) Soldaten werden dagelijks met de dood geconfronteerd. Hun lot heeft hen ertoe aangezet om in de ondergrondse steengroeven schuilplaatsen te creëren.

Ondergrondse restanten langsheen Oise en Aisne Front.

La ligne rouge:Een parcours om de nog steeds zichtbare littekens van de Grote Oorlog te ontdekken.

Meer info >
 
 

Vreemde verhalen uit de grote oorlog

Mysterieuze en spookverhalen uit de grote oorlog.

De Somme bewaart de littekens van de Grote Oorlog: loopgraven, granaattrechters, spookbossen, militaire begraafplaatsen en verwoeste dorpen herinneren ons aan deze tragische gebeurtenissen.  The Ghosts of the Somme is een zoektocht naar ongewone, onverklaarbare en paranormale voorvallen op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.  

Oise & Aisne "La Ligne Rouge
Geallieerde en Duitse soldaten zijn gezien op de slagvelden, in de loopgraven, steengroeven en grotten, militaire begraafplaatsen en bossen van deze gehavende streek. Bezoekers van deze regio ervaren vaak gevoelens van ontreddering.

Chemin des Dames: De Duitse legereenheden vormden de Chemin des Dames om in een onneembare vesting.
Ze groeven zich in in de gewelven van een kalksteengroeve die ze zelf Drachenhöhle noemden, naar de rookwolken die ontsnapten uit de gangopeningen en die van veraf waren te zien. Deze naam werd later door de Fransen overgenomen: Caverne du Dragon.

Spoken van de oorlog

SOMME - Oise / Aisne - Frankrijk

Nationale Necropolis van Rancourt: De Franse necropolis en de kapel Souvenir Français domineren het landschap. Ten zuiden van het dorp Rancourt in de gemeente Bouchavesnes domineren de Franse nationale necropolis en de kapel het landbouwplateau. 

De gedenktekens van Pozières, Thiepval, Ulster Tower en Beaumont-Hamel. In de buurt zijn meer paranormale waarnemingen gedaan op Ancre British Cemetery, Sunken lane, Hawthorn ridge crater, Serre road cemetary, Sheffield MP en Knightsbridge Cemetery.
Hoewel het front verder is getrokken, blijven de doden achter en een reeks desoriënterende flashbacks legt de verschrikkingen van het verleden over het heden.

De mijnkrater van Lochnagar: De krater ontstond door de explosie op 1 juli 1916 van twee ladingen ammonal (36.000 pond en 24.000 pond, 60 voet uit elkaar) onder een Duitse stelling genaamd Schwaben Hohe. De krater was oorspronkelijk zo'n 60 meter breed en 90 meter diep. Desondanks was de aanval in deze sector op 1 juli niet succesvol en werden er zware verliezen geleden, vooral door de Tyneside Scottish en andere eenheden van de 34ste Divisie.

La Boiselle en het Glorie hole . Hier lagen de Britse en Duitse frontlinies extreem dicht bij elkaar en beide partijen hadden kleine mijnen opgeblazen om te proberen wat voordeel te behalen.

De meest spookachtige bossen van de Somme

Mametz Wood :Tijdens de eerste twaalf dagen van juli 1916 werd de Welsh Divisie praktisch weggevaagd in hun uiteindelijk succesvolle poging om het bos op de *Duitsers* te veroveren. Meer dan 4.000 mannen werden gedood; de meesten kwamen alleen maar om in het gebied onder hevig machinegeweervuur en de rest in onophoudelijke gevechten van man tot man tussen de bomen.* Het Lehr Infantry Regiment hield die positie elf dagen lang tegen alle tegenstanders, terwijl de slachtoffers van de Welsh zich opstapelden. Op de twaalfde dag braken de Welsh door.

Het bos van Trônes: *Het bos van Trônes werd doorsneden door de spoorlijn van Montauban-de-Picardie naar Guillemont en kon door beide partijen worden gebruikt in geval van een aanval. Het bos zelf was al twee jaar niet onderhouden en bestond uit dicht struikgewas, waardoor het extra moeilijk was voor soldaten om zich er een weg doorheen te banen. Langs de bovenkant van de heuvelrug tussen Montauban en Bernafay Wood lag Trônes Alley, een Duitse communicatieloopgraaf.

Delville Bos: Delville Wood stond soms bekend als Duivelsbos en de gevechten daar tijdens de slag aan de Somme waren bijzonder hevig.  Delville Wood gaat op mijn lijst van indrukwekkende plaatsen. Het bos is spookachtig sereen, getekend door de overblijfselen van de oorlog. Wandelen over de met mos bedekte oude loopgraven en de stenen markeringen zien voor de wegnamen die de soldaten aan hun loopgraven hadden gegeven. Verbazingwekkend griezelige ervaring

De hel die ze High Wood noemden: Het Bois des Foureaux, bij de Britten bekend als "High Wood", was het toneel van een maandenlange strijd die duurde van juli tot september 1916.
High Wood zag enkele van de hevigste gevechten van de Somme. Meer dan 8.000 Britse en Duitse mannen werden gedood tijdens aanvallen op het bos. Het werd "de rotste plek aan het Westelijk Front" genoemd.

De stelling Montauban - Bernafay Wood: Het dorp Montauban lag achter het eerste Duitse verdedigingssysteem, dat in dit gebied bestond uit twee belangrijke gevechtsloopgraven die verbonden waren door vele communicatieloopgraven. Ten oosten van Montauban lagen twee bossen, Bernafay en *Trones, beide grotendeels onbeschadigd en met een zeer dichte ondergroei na twee jaar oorlog.

De bossen van Fricourt, Bazentin en Quadrangle - Ontmoetingen met gevallenen.

Meer ongewone en paranormale ontmoetingen langs "La Ligne Rouge".

Oise & Aisne: Een ondergrondse wereld waar de aanwezigheid van soldaten nog voelbaar is.

Carrière de La Botte in Cannectancourt:Gelegen op de hoogten van Cannectancourt, zijn de ondergrondse gangen van de steengroeve La Botte uniek in Picardië. Deze groeve is een van de meest emblematische voorbeelden van militaire ontwikkeling in onze regio en van ondergrondse oorlogsvoering.

De Carrières de Froidmont: De steengroeve van Froidmont in Braye-en-Laonnois was de thuisbasis van Duitse, Franse en vervolgens Amerikaanse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog en herbergt honderden graffiti en beeldhouwwerken achtergelaten door Amerikaanse soldaten in 1918.De sporen die zijn achtergelaten in deze steengroeve zijn van uitzonderlijke kwaliteit omdat ze niet gemakkelijk toegankelijk zijn en hun diversiteit ligt in het feit dat ze werden achtergelaten door zowel Duitsers, Fransen als Angelsaksen. Honderden soldaten liggen nog steeds onder het puin van instortingen veroorzaakt door bombardementen. Je voelt je er nooit alleen.

De olifantengroeve - Elephanten Höhle: De "Elephanten Höhle" is een steengroeve niet ver van de Chemin des Dames. De groeve ligt op een heuvel en het ondergrondse netwerk strekt zich uit onder het bos, waar een dicht netwerk van greppels loopt.
De Elephanten höhle verbergt een aantal schatten, die ik je uitnodig om te ontdekken...

Chemin des Dames: Het plateau waarover de weg voert heeft vele malen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis, ook al roept de Chemin des Dames in de allereerste plaats herinneringen op aan de Eerste Wereldoorlog. De soms meer dan 200 meter hoog gelegen heuvelrug vormt een schitterende natuurlijke barrière en deze strategische ligging. De Duitse legereenheden vormden de Chemin des Dames om in een onneembare vesting.

Meer info >
 
 

AMERIKANEN EN DE GROTE OORLOG

Is er nog rust aan het Westelijk Front?
Meer dan honderd jaar na het einde van de "oorlog om alle oorlogen te beëindigen", onthult een reis langs de frontlinies van de Eerste Wereldoorlog de spannende veldslagen en hun tragische erfenis.

Geschiedenis, mysteries en bovennatuurlijke verschijningen in de voetsporen van de Rainbow Division, van de Marne tot de Hindenburglinie, op de ongerepte slagvelden van de Marne, Aisne en de Chemin des Dames. Het verhaal van de meedogenloze strijd van de moedige Doughboys.

In de voetsporen van de Rainbow Division

Frankrijk

The “Doughboy Mystery”

Laon
Ontdek de middeleeuwse stad Laon, de ondergrondse gangen en beklim de toren van de kathedraal.

Coucy Le Château, het kasteel en het kanon

Château de Blérancourt: In 1917 betrok Anne Morgan, dochter van de Amerikaanse bankier JP Morgan, het kasteel van Blérancourt in de buurt van Noyon. 

Monument de la Croix Brisée (Gebroken Kruismonument)

De spookgroeven van Confrécourt: vanaf 16 september 1914 sloegen de dokters en verpleegsters van het 216e regiment infanterie hun kamp op in Confrécourt in een steengroeve die bekend zou worden als de ziekenhuisgroeve.

Belleau (begraafplaats, Belleau Wood) en Cote 204 in Château-Thierry

Van alle veldslagen in de Grote Oorlog heeft de overwinning bij Belleau Wood een speciale plaats in het Amerikaanse pantheon. De moed en opoffering van de Doughboys en hun ontdekking van de realiteit van "moderne oorlogsvoering" maakten dit offensief tot een emblematische veldslag in de Amerikaanse militaire geschiedenis, waarvan de herinnering nog steeds levend is bij de Mariniers.

Château-Thierry. Als locatie werd Hill 204 gekozen, waar in juli 1918 zware gevechten plaatsvonden. 

Oise-Aisne begraafplaats in Château-Thierry
De Oise-Aisne American Cemetery and Memorial in Frankrijk bevat de stoffelijke overschotten van 6.013 Amerikaanse oorlogsslachtoffers, van wie de meesten hun leven verloren tijdens gevechten in deze omgeving in 1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Het graf van Quentin Roosevelt in Coulonges-Cohan
De Roosevelt Fontein, gewijd aan de nagedachtenis van Quentin Roosevelt, ligt in het gehucht Chamery.

Butte de Chalmont: "Monument des Fantômes" (Spookmonument)

Monument voor de 42e Amerikaanse Divisie: De Regenboogdivisie - Fère-en-Tardenois

Chemin des Dames
De oorlog van 1914 onthulde het strategische belang van het plateau. Na de Slag om de Marne klampten de Duitsers zich vast aan de hoogten van de Marne om de Franse en Britse aanvallen af te slaan (september-oktober 1914).

Heuvel 108 bij Berry-au-Bac en mijnenoorlog

De gevechtenbij Bois des Buttes in april 1917
Dit bos ligt 1.500 meter ten noordoosten van Pontavert en was het toneel van hevige gevechten.

Rondleiding door Fort de la Malmaison
Fort de la Malmaison, dat soms de bijnaam "De Opgeofferde" kreeg, werd gebruikt als testterrein voor de nieuwe melinietprojectielen. 

De olifantengroeve - Elephanten Höhle
De Elephanten Höhle bevat een aantal schatten die ik je uitnodig om te ontdekken... 

Italiaanse militaire begraafplaats, lieu-dit le Mont Sapin - 02160 Soupir 

Ontdek de Carrière de Froidmont in Braye-en-Laonois
In deze ondergrondse tunnels hebben de soldaten van de Eerste Wereldoorlog geschreven, getekende en gebeeldhouwde getuigenissen achtergelaten.

 

Ontdek ook sporen van deTweede wereldoorlog. 

Wolfsschlucht II - het vergeten hoofdkwartier van Hitler in Frankrijk

Meer info >