DarkTravel_logo

Ongewoon België

Ongewoon en mysterieus België 

België is de thuisbasis van een behoorlijk aantal ongewone en mysterieuze plaatsen.

Maar voor wie op zoek is naar een geweldige ervaring zonder drukte, hebben we een lijst van verborgen en mysterieuze activiteiten en plaatsen samengesteld.

Deze reizen tonen ons het spoor die we achterlieten in de geschiedenis en confronteert ons met tijd en tijdelijkheid.


Ongewoon & Mysterieus België

Historisch, legendarisch, gruwelijk, religieus en mysterieus. Openbarende educatieve reizen.

 

Ongewone ervaringen WO I & II

België

Eerste wereldoorlog.

Het Loopgravenpad

Mastenbos: Een Duitse bunker- en loopgravenstelsel uit 1917!
Wordt beschouwd als een van de best bewaarde loopgravenstelsels uit de Eerste Wereldoorlog in gans Europa! Het bevat 4.7 km loopgraven en een 21-tal bunkers, waarvan er 4 opengemaakt en toegankelijk zijn voor de bezoekers.

In het spoor van LEUTNANT ZIMMERMANN

In het Fort van Stabroek is er de Zimmermann-zaal, waar een aantal luchtfoto's van deze Duitse piloot uit 1918 op groot formaat on display zijn. Terug in de tijd ontdek je de goed bewaarde resten van het unieke militaire erfgoed rond Antwerpen.

Den Doodendraad

De dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I. Het was de grens tussen oorlog en vrede.
De dodendraad kwam er omdat Duitse soldaten er niet in slaagden om de kilometerslange rijksgrens hermetisch af te sluiten. Veel mensen konden daardoor de grens overschrijden: vrijwilligers voor het Belgische leger, spionnen, bezorgers van clandestiene post, verzetslui, smokkelaars en vluchtelingen.

 Fort van Loncin

Het Fort van Loncin, dat beschouwd wordt als het symbool van de Slag van Luik en de heldhaftigheid van België ten opzichte van de Duitse aanval in 1914, blijft een uitzonderlijke plaats van herinnering die bewaard is gebleven in de staat van zijn vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tweede wereldoorlog.

Kazerne Dossin

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942-1944, zette de Duitse bezetter de in Mechelen gelegen Kazerne Dossin in als verzamelkamp voor Belgische Joden en zigeuners. Vanuit dit kamp werden zo'n 25.500 Joden en 354 zigeuners gedeporteerd, de meesten naar Auschwitz-Birkenau. 

Fort van Breendonk

De SS nam het tijdens de Tweede Oorlog in gebruik en bouwde het om tot een Auffanglager voor Joden, weerstanders en politieke gevangenen. Het Memoriaal behoort vandaag tot één der best bewaarde getuigen van de Nazi-gruwel in Europa.

Hitler's hoofdkwartier

In Bruly-de-Pesche, vlakbij de Franse grens, richtte Hitler zijn hoofdkwartier op om de inval in Frankrijk in juni 1940 te coördineren. De site wordt ook wel de Wolfsschlucht genoemd en draagt nog steeds de sporen van Hitlers verblijf. In de bunker is er een betonnen schuilkelder die toegankelijk is via twee gepantserde deuren en er zijn ook twee chalets in Beierse stijl waar de führer en zijn officiers verbleven.

De gebroken brug in Bohan

Van deze brug zijn alleen nog maar overblijfselen over, maar hij heeft een eigen geschiedenis. Het is bijna 80 jaar geleden dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd. Het werd op 11 mei 1940 vernietigd door de Fransen die hun terugtocht wilden beschermen. In 1941 werd de brug tijdelijk hersteld.Maar op 6 augustus 1944 hebben de Duitsers, net als de ingenieurs van het Franse leger in 1940, het ook gesloopt om hun terugtocht te beschermen. Het is nooit herbouwd.

De verzetkampen in Vresse

In de sector Basse-Semois waren er tijdens de laatste wereldoorlog meer dan 20 Maquis-kampen. Afhankelijk van de omstandigheden van deze oorlog werden ze verlaten, door de vijand met de grond gelijk gemaakt of elders herbouwd. Het is onmogelijk om ze hier allemaal te beschrijven.

 

Meer info >
 

Ongewoon België

België

Een spannende zoektocht naar vergeten, verlaten en verdoemde plaatsen.

1/ Abbaye de Villers
Een magische en vredige geruïneerde cisterciënzerabdij in wat nu Zuid-België is. 

2/ Fort de la Chartreuse
Dit verlaten Belgische fort wordt doelbewust aan de natuur overgelaten.

3/ Blegny-Mine
Daal af in de tunnels om het leven van een mijnwerker te ervaren.

4/ Gare Du Montzen
Dit treinstation is sinds 1998 verlaten en is een oase voor stedelijke ontdekkingsreizigers geworden.  

5/ Sanatorium van Basilië
Een vroeg 20e eeuws sanatorium, lang verlaten en nu teruggewonnen door de natuur.

Meer info >
 

Mysterieus België / Nederland

België / Nederland

België & Nederland: Een combinatie van een behoorlijk aantal ongewone locaties.Voor wie op zoek is naar een geweldige ervaring zonder drukte, hebben we een lijst van verborgen activiteiten en plaatsen samengesteld.

1/ Kerkhof psychiatrisch ziekenhuis

Tussen 1921 en 1981 vinden patiënten hun laatste rustplaats op het kerkhof van het Rijkskrankzinnigengesticht,

2/ St. Pietersberg Grotten
Ongelooflijk labyrint van door mensen gemaakte grotten.

3/ Fort Sint Pieter
Deze historische Nederlandse vesting draagt nog steeds de sporen van een enkele belegering. 

4/ Toren van Eben-Ezer
Een Belgische zelfgebouwde toren geïnspireerd op de Bijbel en oude beschavingen.


5/ Fort Eben-Emael
Dit uitgestrekte Belgische fort werd ooit als ondoordringbaar beschouwd, maar nu is het gewoon een verlaten relikwie.

6/ Labyrint Drielandenpunt

Een prachtig *doolhof waar *drie landen elkaar ontmoeten.

 

Meer info >
 

Verborgen religieus België

België

Een zoektocht naar geheime spirituele plekken in België.

In de ban van het “Lam”

‘De Aanbidding van het Lam Gods’, van de gebroeders van Eyck, onthuld in 1432, wordt wereldwijd erkend als artistiek hoogtepunt, één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt.

Historische Sint Bavo abdij.

Ben je fan van mystiek? Dan laten deze ruïnes je vast niet onberoerd. Je bevindt je hier op historische grond. In de 7de eeuw stichtte Amandus van Gent hier de Sint-Baafsabdij, in een poging de inwoners van Ganda te bekeren.

De Majestueuze Abdij van Tongerlo
Ten midden van een groene, bosrijke omgeving, doorkruist door oude dreven, staat de oude en majestueuze abdij- prachtig te wezen! Na een soms turbulente geschiedenis is de abdij ook vandaag nog een oase van rust, spiritualiteit, historie en religieuze mysteries.
De trekpleister van de abdij is natuurlijk het legendarische, religieuze en mysterieuze schilderij,
Het Laatste Avondmaal van LEONARDO DA VINCI

Abdij van Villers

België heeft veel toffe en originele bezienswaardigheden. Bourgondisch België heeft niet alleen een rijke biergeschiedenis, maar telt ook tal van abdijen. Zo ook de bijzondere Abdij van Villers, met prachtige ruïnes. Een mooie, historische plek om te genieten van de zon en de herfstkleuren.

Versterkte burcht van Bouillon

Deze burcht, trots uitkijkend over de stad vanop een steile rots, bevindt zich in een vallei die getekend wordt door de meanders van de Semois.  Deze feodale vesting werd ondanks zijn leeftijd goed bewaard en getuigt enorm van de gebeurtenissen die hier plaatsvonden in de middeleeuwen, ten tijde van de kruistochten.Godfried van Bouillon, heeft duidelijk sporen nagelaten op deze plek en was het boegbeeld van de eerste kruistocht.

Abdij van Orval

De abdij van Orval is een cisterciënzer klooster dat in 1132 werd gesticht.Het bezoek aan de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij onthult een locatie met een boeiende geschiedenis en van een heel aparte schoonheid, ingebed in een vallei waar de Mathildebron ontspringt.

 

 

Meer info >