DarkTravel_logo

Oorlog Sites 14-18 - "Geschreven in bloed"

Een herinneringsroute van de Noordzee tot de Frans-Zwitserse grens langs de historische slachtvelden van de Eerste Wereldoorlog.


14-18 - De Groote Oorlog

Jonge mannen, van God en iedereen verlaten, tot hun knieën in de modder van de loopgrachten en tussen de ratten, creperen of raken gewond in een uitzichtloze strijd tegen een vijand die in vergelijkbare omstandigheden verkeert. We zijn eraan gewend om over deze oorlog te denken en te spreken in termen van waanzin en dood. De "Groote Oorlog"  zoals tijdgenoten hem aanduidden, wordt vrij algemeen gezien als een periode waarin zinsverbijstering Europa regeerde. Zinloze verspilling van honderdduizenden mensenlevens ter ere en glorie van keizer en generaals.

The killing fields of the First World War

Vergeten,verlaten en verdoemd België.

België

Het "dode kanaal" tussen Ieper en Komen. De Grote Oorlog was hier expliciet aanwezig...
Passendale - Zonnebeke – Komen - Zillebeke - Hill 60 / 62  – Mesen – Sint-Elooi - Bayerwald – Ieper ( last post )

De Raids op de Belgische kust tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

De Royal Navy aanvallen op de Duitse bezette Belgische kust tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeebrugge - Oostende. 14-18

Atlantikwall - Raversyde. 14-18 / 40-45

Fortengordel: De forten van Antwerpen, Namen en Luik vormden in 1914 de defensielinie van het Belgische leger.

Het Loopgravenpad

Een Duitse bunker- en loopgravenstelsel uit 1917!
Wordt beschouwd als een van de best bewaarde loopgravenstelsels uit de Eerste Wereldoorlog in gans Europa! Het bevat 1,2km loopgraven en een 15-tal bunkers, waarvan er 4 opengemaakt en toegankelijk zijn voor de bezoekers.

Den Doodendraad

De dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I. Het was de grens tussen oorlog en vrede.

Frontzate

Het fiets- en wandelpad  “De Frontzate” ligt op de voormalige spoorwegbedding. Deze spoorlijn verbond Diksmuide met Nieuwpoort en speelde een strategische rol tijdens WO I. Hier lag de eerste linie van het Belgische leger als verdediging tegen de vijand.

Meer info >
 

In Vlaamsche Velden

België

Van 1914 tot 1918 was de westhoek “Flanders Fields” een belangrijk strijdtoneel in de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 1 miljoen soldaten uit meer dan 50 verschillende landen zijn hier gewond geraakt, vermist, verminkt of afgeslacht. Hele steden en dorpen werden vernietigd. Regio Ieper en Passchendaele werden wereldwijde symbolen voor de zinloosheid van oorlog.

4d/3n - Min 4 / max 8 pers
vanaf € 890,00 pp

Meer info >
 

De ‘vergeten slagvelden’ van Frans Vlaanderen en Artois

België - Frankrijk

Over de militaire gebeurtenissen in Noord-Frankrijk blijft het vaak oorverdovend stil. Vooral het gebied tussen Frans Vlaanderen ( Ploegsteert ) Armentières en Arras lijkt soms wel een ‘vergeten front’.

Nochtans werd in het vroegere graafschap Artesië gedurende vier jaar een verbeten strijd gevoerd.

Dark Travel wil aantonen dat de beperkte aandacht voor dit vergeten slagveld onterecht is. Ook hier ligt de streek immers bezaaid met merkwaardige herinneringen aan ’14-18’. Begraafplaatsen, monumenten, tunnelcomplexen en ruïnekerken vertellen er elk hun eigen verhaal over de oorlog in Frans Vlaanderen en Artois.

 

Ploegsteert – Armentieres – Fromelles – Aubers – Festubert

Mijnstreken & Slakkenbergen: Givenchy – Auchy Les Mines – Loos en Gohelle

Notre Dame De La Lorette – Vimy – Neuville St Vaast – Arras

 

Onder constructie

Meer info >
 

De echte geschiedenis achter 1917

Frankrijk

In het voorjaar van 1917 lanceren de Duitsers Operatie "Alberich" en vallen ze terug op de "Hindenburg linie" tussen Arras en Vailly-sur-Aisne, een "nieuw gebouwde en massaal versterkte" verdedigingslinie. De Duitsers die hun troepen aan het consolideren waren ter voorbereiding op mogelijke verdere offensieve operaties.

Toen de Duitsers zich terugtrokken, pasten zij de strategie van verbrande aarde toe,communicatielijnen, wegen, bruggen, bomen, huizen werden vernield om de voortgang van de geallieerde troepen in de richting van de nieuwe frontlinie te vertragen. "De Duitsers hadden alles vernietigd, de meeste burgers meegenomen, en boobytraps, sluipschutters en een paar andere onverwachte verrassingen achtergelaten.

In het spoor van ... ontdekken we DE WERKELIJKHEID VAN DE ONWAARHEID TOT DE MEEST VERRASSENDE...

Ecoust Saint Mein, het bos van Croisilles en de Hindenburg linie. De slachtvelden van Arras, Bullecout, Bapaume, Péronne, Cambrai en .......

Dit programma is in voorbereiding.

Meer info >
 

De slagvelden van de Somme

Frankrijk

Een van de belangrijkste militaire activiteiten in Picardië was een reeks veldslagen die tijdens de Eerste Wereldoorlog langs de Somme werden gevoerd.
Van september 1914 tot augustus 1918 werden vier grote veldslagen, waaronder de Slag aan de Somme, uitgevochten door Britse, Franse en Duitse troepen op het gebied van Noord-Picardië.

3d/2n - Min 4 / max 8 pers
vanaf € 750,00 pp

Meer info >
 

De Tunnels des Doods 14-18

Frankrijk

Rendez-vous met de geschiedenis en de dood aan de poorten van de hel.

De buitengewone onderwereld van de soldaten van de Grote Oorlog.

Tussen 1914 en 1918 bevindt de hel zich aan de oppervlakte van de aarde

Terwijl de Grote Oorlog het eerste "moderne" conflict is, vernieuwt een groot deel van de strijders met overtuigingen de mythen die teruggaan tot zeer oude tijden en schuilen in ruimtes die de meeste beschavingen hebben gereserveerd voor de doden.

Ondergrond en restanten van het Oise Front in de Aisne.

Dit programma is in voorbereiding.

Meer info >
 

Le front Français

Frankrijk

De grote oorlog in de Marne vallei & Verdun was ooit de grote lijdensweg van miljoenen Franse en Duitse soldaten en mag bij een reis langs het westelijk front niet ontbreken. Een reisweg die gemarkeerd is door monumenten, ruïnes, dodenakkers, getuigenissen van de bitterheid van gevechten en musea die herinneren aan de Grote Oorlog die eindigde op 11 november 1918 .

4d/3n - Min 4 / max 8 pers
vanaf € 995,00 pp

Meer info >
 

Maas & Argonne

Frankrijk

De Maas-Argonne was een gemartelde en verminkte oorlogsregio. Het beschikt vandaag over het rijkste patrimonium van de "Grote Oorlog" ter wereld. Deze historische, archeologische en herdenkingserfenis is authentiek. Forten en verdedigingswerken, artilleriebatterijen en gebetonneerde verschansing, loopgraven en communicatieloopgraven, mijn- en obuskraters, tunnels en galerijen, monumenten, graftombes en gedenkstenen geven vorm aan de oorlogslandschappen die zich uitstrekken over tienduizenden hectaren doorheen het departement…

3d/2n - Gids - Min 6 pers
vanaf € 490,00 pp
3d/2n - Gids - Min 4 pers
vanaf € 640,00 pp

Meer info >
 

De verborgen slagvelden van Lotharingen

Frankrijk

Op 3 augustus 1914 verklaarde Duitsland Frankrijk de oorlog.De Grote Oorlog kwam in Meurthe-et-Moselle bij Lunéville, Gerbéviller en Rozelieures.

Dit was het begin van de grote veldslag van Lotharingen. Er wordt gevochten rond de Grand Couronné ten oosten van Nancy (Champenoux, Courbesseaux...) en rond Saint-Dié. In het centrum zullen de Duitse legers proberen de Trouée de Charmes te passeren, tussen de bolwerken van Toul en Épinal. Daarna zal het front (in Lotharingen) zich de komende vier jaar stabiliseren.

Tijdens deze vier oorlogsjaren vonden vele sinistere gevechten plaats op ons grondgebied. In Gerbéviller werd de stad in brand gestoken, geplunderd en tientallen mannen en vrouwen afgeslacht door het Duitse leger. In Vitrimont wordt de heuvel van Leomont op zijn beurt, bijna 8 keer door beide zijden heroverd, alleen al in de nacht van 25 op 26 augustus 1914. In Montauville en Fey-en-Haye werd er hard gevochten in Bois-le-Prêtre, een strategische doorgang van de strategische route van de Saint-Mihiel ......

 

In uitvoering

Meer info >
 

Vogezen: Littekens van de 1st Wereldoorlog

Frankrijk

Dat er in de Vogezen tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar werd gevochten is minder bekend. Een bezoek aan de frontlijn 1914-1918, geeft er meteen een betekenisvolle invulling aan. Deze streek ademt een sfeer alsof de stellingen pas gisteren verlaten zijn. Bunkers, tunnels en loopgraven zijn hier nog in grote verscheidenheid te vinden. Ook in de bossen zijn nog tal van bunkers en overblijfselen van verdedigingswerken te ontdekken.
Het gebied ligt bezaaid met prikkeldraadversperringen die hier en daar nog volledig intact zijn.

4d/3n - Vanaf 4 pers
vanaf € 880,00 pp

Meer info >
 

14 – 18 Langsheen de Westelijk Frontweg

België - Frankrijk

EEN NIEUWE UITDAGENDE WANDEL / FIETS / SELFDRIVE ROUTE VOOR DE VREDE


De Western Front Way is een nieuwe langeafstandswandel-, fiets- en selfdrive-route voor vrede, geestelijk evenwicht en herdenking. Het idee werd herontdekt in een brief die geschreven was door een jonge soldaat die diende bij de slag om Loos in 1915. Hij schreef dat hij na afloop van de Grote Oorlog droomde van het creëren van een "mooie weg ... voor alle naties om samen in vrede te lopen/rijden als het conflict voorbij was".

De Western Front Way (1000 km tussen Nieuwpoort en Pfetterhouse) is een nieuwe uitdagende langeafstandsroute voor wandel/fietsen en selfdrive voor vrede, mentaal welzijn en herdenking.

Wie durft deze uitdaging aan?

10d/9n - fiets - 40 D wandelen - Min 2 / max ..... pers

Meer info >