DarkTravel_logo

Oorlog Sites 14-18 - "Geschreven in bloed"

Historische plaatsen ontdekken waar helden eeuwig zijn.

In de voetsporen van de Grote Oorlog.
Om de hevige momenten van het conflict te herbeleven, hebben wij formules samengesteld in het teken van de herinnering, met bezoeken en wandeltochten.

Een herinneringsroute van de Noordzee tot de Frans-Zwitserse grens langs de historische slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

LAAT U INSPIREREN DOOR HELDEN.


14-18 - De Groote Oorlog

Jonge mannen, van God en iedereen verlaten, tot hun knieën in de modder van de loopgrachten, tussen de ratten en kadavers, creperen of raken gewond in een uitzichtloze strijd tegen een vijand die in vergelijkbare omstandigheden verkeert. We zijn eraan gewend om over deze oorlog te denken en te spreken in termen van waanzin en dood. De "Groote Oorlog"  zoals tijdgenoten hem aanduidden, wordt vrij algemeen gezien als een periode waarin zinsverbijstering Europa regeerde. Zinloze verspilling van honderdduizenden mensenlevens ter ere en glorie van keizer en generaals.

The killing fields of the First World War

Vergeten,verlaten en verdoemd België.

België

A1) Het sluizencomplex van Nieuwpoort is beter gekend als 'De Ganzepoot'. Deze plek speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oktober 1914 zorgde het openen van de sluizen voor de onderwaterzetting van de IJzervlakte.

A2) Frontzate

Het fiets- en wandelpad  “De Frontzate” ligt op de voormalige spoorwegbedding. Deze spoorlijn verbond Diksmuide met Nieuwpoort en speelde een strategische rol tijdens WO I. Hier lag de eerste linie van het Belgische leger als verdediging tegen de vijand.

A3) Slag om de Kemmelberg: Lettenberg bunkers - Frans massagraf 'Ossuaire français' - Bayerwald - Dietrich schacht - Pool of Peace - Vredesmolen - 

A4) Het "dode kanaal" tussen Ieper en Komen. De Grote Oorlog was hier expliciet aanwezig...
Passendale - Zonnebeke – Komen - Zillebeke - Hill 60 / 62  – Mesen – Sint-Elooi - Bayerwald – Ieper ( last post )

A5) LAST POST - Menenpoort - Ieper

A6) “Plugstreet Experience” : Een emotionele tocht door een streek die het zwaar te verduren kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog.

LAST POST - Rue de Messines 159 - Ploegsteert - Iedere eerste vrijdag van de maand - 19.00

B1) De Raids op de Belgische kust tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

De Royal Navy aanvallen op de Duitse bezette Belgische kust tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeebrugge - Oostende. 14-18

B2) Atlantikwall - Raversyde. 14-18 / 40-45

C1) Fortengordel: De forten van Antwerpen, Namen en Luik vormden in 1914 de defensielinie van het Belgische leger.

C2) Het Loopgravenpad

Een Duitse bunker- en loopgravenstelsel uit 1917!
Wordt beschouwd als een van de best bewaarde loopgravenstelsels uit de Eerste Wereldoorlog in gans Europa! Het bevat 1,2km loopgraven en een 15-tal bunkers, waarvan er 4 opengemaakt en toegankelijk zijn voor de bezoekers.

C3)Den Doodendraad

De dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I. Het was de grens tussen oorlog en vrede.

C4) De Slag der Zilveren Helmen

Kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd op woensdag 12 augustus 1914 hevig gevochten bij Halen. De Duitse aanvallers werden tegengehouden door het Belgische leger en moesten zich aan het einde van de dag zelfs verslagen terugtrekken. Na afloop van deze veldslag was het slagveld bezaaid met honderden dode paarden en metalen helmen van de Duitse cavaleristen die als zilver blonken in het zonlicht.

 

Meer info >
 

In Vlaamsche Velden

België

Van 1914 tot 1918 was de westhoek “Flanders Fields” een belangrijk strijdtoneel in de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 1 miljoen soldaten uit meer dan 50 verschillende landen zijn hier gewond geraakt, vermist, verminkt of afgeslacht. Hele steden en dorpen werden vernietigd. Regio Ieper en Passchendaele werden wereldwijde symbolen voor de zinloosheid van oorlog.

3d/2n - Min 8 pers - 335 € / Min 6 pers -395 € / Min 4 pers - 535 € / Min 2 pers - 925 € / Sgl supp - 140 €
vanaf € 335,00 pp

Meer info >
 

De ‘vergeten slagvelden’ van Frans Vlaanderen en Artois

België - Frankrijk

Over de militaire gebeurtenissen in Noord-Frankrijk blijft het vaak oorverdovend stil. Vooral het gebied tussen Frans Vlaanderen ( Ploegsteert ) Armentières en Arras lijkt soms wel een ‘vergeten front’.

Dark Travel wil aantonen dat de beperkte aandacht voor dit vergeten slagveld onterecht is. Ook hier ligt de streek immers bezaaid met merkwaardige herinneringen aan ’14-18’. Begraafplaatsen, monumenten, tunnelcomplexen en ruïnekerken vertellen er elk hun eigen verhaal over de oorlog in Frans Vlaanderen en Artois.

Ploegsteert – Armentieres – Fromelles – Illies, het dorp met 200 bunkers - Aubers – Festubert  - Mijnstreken & Slakkenbergen: Givenchy – Auchy Les Mines – Loos en Gohelle - Notre Dame De La Lorette – Vimy – Neuville St Vaast – Arras

 

 

2d/1n - Min 8 pers - 335 € / Min 6 pers -395 € / Min 4 pers - 535 € / Min 2 pers - 925 € / Sgl supp - 140 €
vanaf € 335,00 pp

Meer info >
 

De Hindenburg-linie 1917

Frankrijk

In het voorjaar van 1917 lanceren de Duitsers Operatie "Alberich" en vallen ze terug op de "Hindenburg linie" tussen Arras en Vailly-sur-Aisne, een "nieuw gebouwde en massaal versterkte" verdedigingslinie. De Duitsers die hun troepen aan het consolideren waren ter voorbereiding op mogelijke verdere offensieve operaties.

Toen de Duitsers zich terugtrokken, pasten zij de strategie van verbrande aarde toe,communicatielijnen, wegen, bruggen, bomen, huizen werden vernield om de voortgang van de geallieerde troepen in de richting van de nieuwe frontlinie te vertragen. "De Duitsers hadden alles vernietigd, de meeste burgers meegenomen, en boobytraps, sluipschutters en een paar andere onverwachte verrassingen achtergelaten.

De nieuwe verdedigingspositie, door de geallieerden de Hindenburg-linie genoemd, bestond feitelijk uit meerdere linies met verschillende Duitse namen. Het gedeelte tussen Arras via Cambrai naar Saint-Quentin werd de Siegfried Stellung gedoopt.

Arras, Ecoust Saint Mein, het bos van Croisilles en de Hindenburg linie. De slagvelden van Arras, Bullecout, Bapaume, Péronne, Cambrai en .......

 

3d/2n - 3d/2n - Min 8 pers - 335 € / Min 6 pers -395 € / Min 4 pers - 535 € / Min 2 pers - 925 € / Sgl supp - 140 &e
vanaf € 335,00 pp

Meer info >
 

De slagvelden van de Somme

Frankrijk

Een van de belangrijkste militaire activiteiten in Picardië was een reeks veldslagen die tijdens de Eerste Wereldoorlog langs de Somme werden gevoerd.
Van september 1914 tot augustus 1918 werden vier grote veldslagen, waaronder de Slag aan de Somme, uitgevochten door Britse, Franse en Duitse troepen op het gebied van Noord-Picardië.

De veldslagen in het gebied van de Somme

HET OOSTEN VAN HET DEPARTEMENT VAN DE SOMME WORDT GEMARKEERD DOOR PLAATSEN DIE DE HERINNERING AAN DE GROOTE OORLOG BELICHTEN: MUSEA, HERDENKINGSMONUMENTEN, SPOREN VAN GEVECHTEN, KERKHOVEN, EN ANDERE HERDENKINGSPLAATSEN: IERS, NEWFOUNDLANDS, AUSTRALISCH, ZUID-AFRIKAANS, DUITS, FRANS, … HIER VINDT U ER ENKELE …

Albert / Beaumont-Hamel / Thiepval / La Boiselle / Pozières / Longueval / Rancourt / Mametz / Péronne / Villers-Bretonneux.

3d/2n - Min 8 pers - 480 € / Min 6 pers - 580 € / Min 4 pers - 790 € / Min 2 pers - 1500 €
vanaf € 480,00 pp

Meer info >
 

LA LIGNE ROUGE - Oise & Aisne

Frankrijk

Tunnels des doods

Rendez-vous met de geschiedenis en de dood aan de poorten van de hel.

De buitengewone onderwereld van de soldaten van den Grooten Oorlog.

Tussen 1914 en 1918 lag de hel aan de oppervlakte van de aarde, maar de dood was ondergronds (ondergrondse vestingwerken, inkwartieringsplaatsen voor regimenten) Soldaten werden dagelijks met de dood geconfronteerd. Hun lot heeft hen ertoe aangezet om in de ondergrondse steengroeven schuilplaatsen te creëren.

Ondergrondse restanten langsheen Oise en Aisne Front. ( La ligne rouge, Crapeaumesnil, Nampcel, Soissons, Chemin des Dames, Craonne, ...... )

Terwijl de Grote Oorlog het eerste "moderne" conflict is, vernieuwt een groot deel van de strijders met overtuigingen de mythen die teruggaan tot zeer oude tijden en schuilen in ruimtes die de meeste beschavingen hebben gereserveerd voor de doden.

De vergeten slagvelden van de Oise & Aisne. Wandel, fiets- en autoroutes in het hart van de Grote Oorlog.

Volg onze historische routes om u onder te dompelen in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog

.

Meer info >
 

Le front Français

Frankrijk

De grote oorlog in de Marne vallei & Verdun was ooit de grote lijdensweg van miljoenen Franse en Duitse soldaten en mag bij een reis langs het westelijk front niet ontbreken. Een reisweg die gemarkeerd is door monumenten, ruïnes, dodenakkers, getuigenissen van de bitterheid van gevechten en musea die herinneren aan de Grote Oorlog die eindigde op 11 november 1918 .

De Slag om Verdun (21 februari 1916 – 20 december 1916) was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Tot op de dag van vandaag staat hij symbool voor de zinloze slachting van mensenlevens.

Februari 1916, in Verdun: Franse en Duitse troepen raken verstrikt in wat de langste veldslag van de Eerste Wereldoorlog zou worden. Vandaag de dag kenmerken musea, bezienswaardigheden en herdenkingsmonumenten dit gebied, dat zo onlosmakelijk verbonden blijft met zijn geschiedenis. Ervaar de loopgraven door de ogen van de “poilus”, de soldaten van de Franse infanterie.

3d/2n - Bezoek aan de slagvelden van Verdun, La Haute Chevauchée - De Kaisertunnel - Het bos van Argonne - Ravijn van Génie -
Fort de Douaumont - Fort de Vaux - Mort Homme en cote 304 - Varennes - La Butte de Vauquois - Mains de Massiges - 

4d/3n. + Saint-Mihiel : Tranchées des Bavarois et de Roffignac, Tranchée de la Soif, Bois Brûlé, Monument de Montsec, Cimetière américains de Thiaucourt, overblijfselen van schuilplaatsen, vuurposten, loopgraven en communicatiekanalen...

 

3d/2n - Min 8 pers - 480 € / Min 6 pers - 580 € / Min 4 pers - 790 € / Min 2 pers - 1500 €
vanaf € 480,00 pp
4d/3n - Min 8 pers - 800 € / Min 6 pers - 890 € / Min 4 pers - 1125 € / Min 2 pers - 1710 €
vanaf € 800,00 pp

Meer info >
 

Maas & Argonne

Frankrijk

De Maas-Argonne gelegen tussen de slagvelden van Verdun en Champagne, draagt de littekens van de Groote Oorlog. en was een gemartelde en verminkte oorlogsregio. Het beschikt vandaag over het rijkste patrimonium van de "Groote Oorlog" ter wereld.


De loopgraven van de Main de Massiges en de hel van de modder van Champagne
De oorlog in de mijnen en het ondergrondse leven op de Butte de Vauquois
De verschrikking van de oorlog in het bos bij La Gruerie en Haute Chevauchée
de site van de Vallée Moreau
het ravijn van de genie (openluchtmuseum van Haute Chevauchée)
Er zijn ook talrijke overblijfselen die getuigen van de Duitse wil om zich te vestigen, zoals het Duitse kamp van de 3e linie in de Vallée Moreau.

Ook de necropolen herinneren ons aan deze moorddadige waanzin: Franse, Duitse, Engelse en de grootste Amerikaanse necropool van Europa in Romagne-Sous-Montfaucon.

 

3d/2n - Min 8 pers - 480 € / Min 6 pers - 580 € / Min 4 pers - 790 € / Min 2 pers - 1500 €
vanaf € 480,00 pp
4d/3n - Min 8 pers - 645 € / Min 6 pers - 785 € / Min 4 pers - 1050 € / Min 2 pers - 1900 €
vanaf € 645,00 pp

Meer info >
 

De verborgen slagvelden van Lotharingen

Frankrijk

Op 3 augustus 1914 verklaarde Duitsland Frankrijk de oorlog.De Grote Oorlog kwam in Meurthe-et-Moselle bij Lunéville, Gerbéviller en Rozelieures.

Dit was het begin van de grote veldslag van Lotharingen. Er wordt gevochten rond de Grand Couronné ten oosten van Nancy (Champenoux, Courbesseaux...) en rond Saint-Dié. In het centrum zullen de Duitse legers proberen de Trouée de Charmes te passeren, tussen de bolwerken van Toul en Épinal. Daarna zal het front (in Lotharingen) zich de komende vier jaar stabiliseren.

Tijdens deze vier oorlogsjaren vonden vele sinistere gevechten plaats op ons grondgebied. In Gerbéviller werd de stad in brand gestoken, geplunderd en tientallen mannen en vrouwen afgeslacht door het Duitse leger. In Vitrimont wordt de heuvel van Leomont op zijn beurt, bijna 8 keer door beide zijden heroverd, alleen al in de nacht van 25 op 26 augustus 1914. In Montauville en Fey-en-Haye werd er hard gevochten in Bois-le-Prêtre, een strategische doorgang van de strategische route van de Saint-Mihiel ......

CIRCUIT VAN SLAGVELD VAN LA CHAPELOTTE

Prijzen op aanvraag.

Meer info >
 

Vogezen: Littekens van de 1st Wereldoorlog

Frankrijk

Dat er in de Vogezen tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar werd gevochten is minder bekend. Een bezoek aan de frontlijn 1914-1918, geeft er meteen een betekenisvolle invulling aan. Deze streek ademt een sfeer alsof de stellingen pas gisteren verlaten zijn. Bunkers, tunnels en loopgraven zijn hier nog in grote verscheidenheid te vinden. Ook in de bossen zijn nog tal van prikkeldraadversperringen, bunkers en overblijfselen van verdedigingswerken te ontdekken.
 

Een bezoek aan dit openluchtmuseum met zijn ontelbare overblijfselen geeft inhoud aan de symboliek van de oorlogzone langs de "Lignes blue des Voges".

Een uniek oorlogsterrein in de bergen tussen de Col de la Chapelotte, La Tête des Faux, Le Ligne, Le Hartmannswillekopf en Le Kilomètre Zèro.

4d/3n - In aanbouw

Meer info >
 

14 – 18 Langsheen de Westelijk Frontweg

België - Frankrijk

EEN NIEUWE UITDAGENDE WANDEL / FIETS / SELFDRIVE ROUTE VOOR DE VREDE


De Western Front Way is een nieuwe langeafstandswandel-, fiets- en selfdrive-route voor vrede, geestelijk evenwicht en herdenking. Het idee werd herontdekt in een brief die geschreven was door een jonge soldaat die diende bij de slag om Loos in 1915. Hij schreef dat hij na afloop van de Grote Oorlog droomde van het creëren van een "mooie weg ... voor alle naties om samen in vrede te lopen/rijden als het conflict voorbij was".

De Western Front Way (1000 km tussen Nieuwpoort en Pfetterhouse) is een nieuwe uitdagende langeafstandsroute voor wandel/fietsen en selfdrive voor vrede, mentaal welzijn en herdenking.

Wie durft deze uitdaging aan?

10d/9n - fiets - 40 D wandelen - Min 2 / max ..... pers

Meer info >