DarkTravel_logo
Oorlog Sites 14-18 - "Geschreven in bloed" > 14-18 - De Groote Oorlog

Vergeten,verlaten en verdoemd België.

België

A1) Het sluizencomplex van Nieuwpoort is beter gekend als 'De Ganzepoot'. Deze plek speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oktober 1914 zorgde het openen van de sluizen voor de onderwaterzetting van de IJzervlakte.

A2) Frontzate

Het fiets- en wandelpad  “De Frontzate” ligt op de voormalige spoorwegbedding. Deze spoorlijn verbond Diksmuide met Nieuwpoort en speelde een strategische rol tijdens WO I. Hier lag de eerste linie van het Belgische leger als verdediging tegen de vijand.

A3) Slag om de Kemmelberg: Lettenberg bunkers - Frans massagraf 'Ossuaire français' - Bayerwald - Dietrich schacht - Pool of Peace - Vredesmolen - 

A4) Het "dode kanaal" tussen Ieper en Komen. De Grote Oorlog was hier expliciet aanwezig...
Passendale - Zonnebeke – Komen - Zillebeke - Hill 60 / 62  – Mesen – Sint-Elooi - Bayerwald – Ieper ( last post )

A5) LAST POST - Menenpoort - Ieper

A6) “Plugstreet Experience” : Een emotionele tocht door een streek die het zwaar te verduren kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog.

LAST POST - Rue de Messines 159 - Ploegsteert - Iedere eerste vrijdag van de maand - 19.00

B1) De Raids op de Belgische kust tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

De Royal Navy aanvallen op de Duitse bezette Belgische kust tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeebrugge - Oostende. 14-18

B2) Atlantikwall - Raversyde. 14-18 / 40-45

C1) Fortengordel: De forten van Antwerpen, Namen en Luik vormden in 1914 de defensielinie van het Belgische leger.

C2) Het Loopgravenpad

Een Duitse bunker- en loopgravenstelsel uit 1917!
Wordt beschouwd als een van de best bewaarde loopgravenstelsels uit de Eerste Wereldoorlog in gans Europa! Het bevat 1,2km loopgraven en een 15-tal bunkers, waarvan er 4 opengemaakt en toegankelijk zijn voor de bezoekers.

C3)Den Doodendraad

De dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I. Het was de grens tussen oorlog en vrede.

C4) De Slag der Zilveren Helmen

Kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd op woensdag 12 augustus 1914 hevig gevochten bij Halen. De Duitse aanvallers werden tegengehouden door het Belgische leger en moesten zich aan het einde van de dag zelfs verslagen terugtrekken. Na afloop van deze veldslag was het slagveld bezaaid met honderden dode paarden en metalen helmen van de Duitse cavaleristen die als zilver blonken in het zonlicht.

 

Meer info aanvragen >