DarkTravel_logo
Ongewoon België > Ongewoon & Mysterieus België

Ongewone ervaringen WO I & II

België

Eerste wereldoorlog.

Het Loopgravenpad

Mastenbos: Een Duitse bunker- en loopgravenstelsel uit 1917!
Wordt beschouwd als een van de best bewaarde loopgravenstelsels uit de Eerste Wereldoorlog in gans Europa! Het bevat 4.7 km loopgraven en een 21-tal bunkers, waarvan er 4 opengemaakt en toegankelijk zijn voor de bezoekers.

In het spoor van LEUTNANT ZIMMERMANN

In het Fort van Stabroek is er de Zimmermann-zaal, waar een aantal luchtfoto's van deze Duitse piloot uit 1918 op groot formaat on display zijn. Terug in de tijd ontdek je de goed bewaarde resten van het unieke militaire erfgoed rond Antwerpen.

Den Doodendraad

De dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I. Het was de grens tussen oorlog en vrede.
De dodendraad kwam er omdat Duitse soldaten er niet in slaagden om de kilometerslange rijksgrens hermetisch af te sluiten. Veel mensen konden daardoor de grens overschrijden: vrijwilligers voor het Belgische leger, spionnen, bezorgers van clandestiene post, verzetslui, smokkelaars en vluchtelingen.

 Fort van Loncin

Het Fort van Loncin, dat beschouwd wordt als het symbool van de Slag van Luik en de heldhaftigheid van België ten opzichte van de Duitse aanval in 1914, blijft een uitzonderlijke plaats van herinnering die bewaard is gebleven in de staat van zijn vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tweede wereldoorlog.

Kazerne Dossin

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942-1944, zette de Duitse bezetter de in Mechelen gelegen Kazerne Dossin in als verzamelkamp voor Belgische Joden en zigeuners. Vanuit dit kamp werden zo'n 25.500 Joden en 354 zigeuners gedeporteerd, de meesten naar Auschwitz-Birkenau. 

Fort van Breendonk

De SS nam het tijdens de Tweede Oorlog in gebruik en bouwde het om tot een Auffanglager voor Joden, weerstanders en politieke gevangenen. Het Memoriaal behoort vandaag tot één der best bewaarde getuigen van de Nazi-gruwel in Europa.

Hitler's hoofdkwartier

In Bruly-de-Pesche, vlakbij de Franse grens, richtte Hitler zijn hoofdkwartier op om de inval in Frankrijk in juni 1940 te coördineren. De site wordt ook wel de Wolfsschlucht genoemd en draagt nog steeds de sporen van Hitlers verblijf. In de bunker is er een betonnen schuilkelder die toegankelijk is via twee gepantserde deuren en er zijn ook twee chalets in Beierse stijl waar de führer en zijn officiers verbleven.

Fort Eben-Emael

Het Fort van Eben-Emael, gebouwd tussen 1932 en 1935 was één van de grootste en sterkste fortificaties van Europa.

De spectaculaire en innovatieve aanval op het fort op 10 mei 1940 door een Duitse elite-eenheid van paratroepers, was de eerste luchtlandingsoperatie in de wereldgeschiedenis en het tragische begin van Wereldoorlog 2 voor West-Europa.


De verzetkampen in Vresse

In de sector Basse-Semois waren er tijdens de laatste wereldoorlog meer dan 20 Maquis-kampen. Afhankelijk van de omstandigheden van deze oorlog werden ze verlaten, door de vijand met de grond gelijk gemaakt of elders herbouwd. Het is onmogelijk om ze hier allemaal te beschrijven.

 

Meer info aanvragen >