DarkTravel_logo
Ongewone oorlogsites > Getuigenissen uit de Eerste Wereldoorlog

De Gallipoli & Salonika-campagnes

Turkije & Macedonië

De Gallipoli-campagne van 1915-16, ook wel bekend als de Slag om Gallipoli of de Dardanellen-campagne, was een mislukte poging van de geallieerde mogendheden om de zeeroute van Europa naar Rusland te controleren tijdens de Eerste Wereldoorlog. De campagne begon met een mislukte marine-aanval door Britse en Franse schepen op de Dardanellenstraat in februari-maart 1915 en ging verder met een grote invasie van het Gallipoli-schiereiland op 25 april, waarbij Britse en Franse troepen en divisies van het Australische en Nieuw-Zeelandse Legerkorps (ANZAC) betrokken waren.

Salonika-campagne

Tussen 1915 en 1918 maakten de Britse troepen deel uit van een multinationale geallieerde troepenmacht die vocht tegen de Bulgaren en hun bondgenoten op de Balkan. Hoewel de ziekte en de barre omstandigheden een zware tol eisten, brachten ze de campagne uiteindelijk tot een succesvol einde.

WIST U DAT...?
Toen de Fransen en Britten in Salonika aankwamen, omringden ze zich met prikkeldraad ter bescherming, het gebied werd bekend als de Vogelkooi!

Meer info aanvragen >