DarkTravel_logo
Oorlog Sites 40-45 "Opkomst van het kwaad" > 40-45 The Last Battle / De Laatste Veldslag

De Opkomst van het Kwaad

Duitsland

Een ontdekkingsreis in de voetsporen van het kwaad,

De opkomst, ideologie, barbaarsheid en ineenstorting van het nazisme.

1/ De NS-Ordensburg Vogelsang is een voormalig trainingskamp van de NSDAP, vlakbij de Belgische grens in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.Het 'Vogelsang'-complex leidde de slimste jongeren op die later de leiders van het Derde Rijk zouden worden.

2/ Wewelsburg in Noordrijn-Westfalen. In 1934 verwierf de SS het kasteel omdat SS-hoofdmeester Heinrich Himmler een school voor SS-leiding wilde oprichten. Later was de Wewelsburg een van de belangrijkste aandachtspunten van Himmler's SS-cultmythologie.

3/ Bergen-Belsen: "Een stad van de levende doden".
Het kamp was een van de grotere concentratiekampen binnen Duitsland. Bergen-Belsen lag ongeveer 60 km ten noordoosten van Hannover. Het werd bevolkt door een groot aantal Joden die niet meer konden werken, evenals dwangarbeiders en later ook gevangenen uit de concentratiekampen in het oosten. Anne Frank en haar zus Margot kwamen in het concentratiekamp Bergen-Belsen terecht.

4/ Concentratiekamp Buchenwald: In 1937 werd in Buchenwald, op de Ettersberg bij Weimar in Thüringen, een van de grote nazi-concentratiekampen opgericht. Buchenwald bleef een van de belangrijkste kampen in de geschiedenis van het Derde Rijk, met talrijke sub-kampen. Buchenwald was op zich geen vernietigingskamp (zoals Auschwitz), maar de gevangenen werden uitgehongerd, mishandeld en doodgewerkt in de kampgroeve en de aangrenzende wapenfabrieken.

5/ Mittelwerk V-1 / V-2 Raketfabriek, Nordhausen - concentratiekamp Dora: De ondergrondse fabriek voor de productie van V-1 en V-2 raketten aan de zuidelijke grens van de Harz bij Nordhausen en het aangrenzende concentratiekamp waar de dwangarbeiders die de raketten bouwden waren gehuisvest in Dora-Mittelbau kamp.

6/ Neurenberg: De nazi's beschouwden Neurenberg als de "meest Duitse stad van Duitsland" - een klassiek voorbeeld van een stad die rijk is aan Germaanse en keizerlijke geschiedenis; de nazi-hiërarchie maakte van Neurenberg de stad voor nazi-feestbijeenkomsten. Van 1933 tot 1938 hield de NSDAP elk jaar haar jaarlijkse bijeenkomsten in Neurenberg die honderdduizenden mensen naar de stad brachten om naar de nationalistische en militaristische extravaganza te kijken.

Meer info aanvragen >